Johannes gläds när det komplexa blir begripligt

Eva Jangö
  • Eva Jangö

Johannes har ett stort intresse för det skrivna språket och hur det kan användas för att göra det komplexa begripligt. Med sin bakgrund som teknisk skribent inom IT-sektorn och som översättare är han van vid att producera ett brett spektrum av texter. Välkommen som konsultkollega på Dokumentera Johannes!

Hur skulle du beskriva Dokumentera?

Jag upplever att det är ett väldigt familjärt företag som månar om sina medarbetare. Det är viktigt i ett konsultbolag där medarbetarna inte träffas dagligen. Det är också ett företag som präglas av professionalism. Medarbetarna har kompetens inom ett brett spektrum. Det är stimulerande att arbeta med kollegor som verkligen kan sina saker.

Berätta om ditt senaste uppdrag! 

Jag dokumenterade processaktiviteter i form instruktioner för IT-personal inom områdena Incident, Problem och Change. Utmaningen visade sig vara att upptäcka och hantera skillnaderna mellan vad som stod i den befintliga processbeskrivningen och hur verksamheten arbetade i verkligheten. Skillnaderna var nog större än kunden var medveten om, och att kartlägga dem blev en större uppgift än att sedan skriva de nya instruktionerna.

Vad är din styrka som dokumentatör?

Jag är strukturerad, och har förmåga att se vad som är väsentligt. Jag har tidigare arbetat som teknisk skribent inom affärssystem. Det är system som hanterar väldigt stora mängder information. Då lär man sig sålla för att få fram vad som är viktigast.

I konsultrollen är jag rätt smidig och prestigelös. Jag har inte svårt för att våga ställa dumma frågor, och är enveten. Om jag upptäckt att jag inte förstått något drar jag mig inte för att fråga igen till jag fått fram den information jag behöver för dokumentationen.

Jag är road av den pedagogiska biten - att genom min formuleringsförmåga lyckas göra det komplexa begripligt.

Vad tycker du är extra intressant inom dokumentation?

Jag är road av den pedagogiska biten - att genom min formuleringsförmåga lyckas göra det komplexa begripligt. Från början kan ett ämne verka rörigt, komplext och svårt att förstå. Men till slut står jag där med ett färdigt lättillgängligt dokument. Det känns självklart tillfredsställande. På vägen har jag lärt mig ämnet. Det är alltid roligt att lära sig något.

Vad gör du när du inte arbetar med dokumentation?

Jag är intresserad av historia, särskilt av den som handlar om hur vanligt folk levde. Jag tycker om att plöja gamla avhandlingar om allmogens villkor på 1600- och 1700-talen. Jag släktforskar också, och letar i gamla mantalslängder och domböcker när kyrkböckerna inte längre räcker till bakåt i tiden. Det är tidsödande men fascinerande.