Undvik brandkårsutryckningar med IT­-dokumentation

  • Rickhard Johansson

Ordning och reda är dokumentationens A och O. När IT-problemen hopar sig och stressnivån höjs, behöver du knappast fler problem i att hitta rätt dokument. Kanske stöter du plötsligt på ett nytt problem och mitt i allt så hittar du inte manualen för att identifiera och lösa felet. Känner du att du inte riktigt har den koll på dokumentationen du borde ha om något oförutsett händer?

Läs Mer

Prata med bönder på bönders vis, och med de lärde på latin...

  • Per Grahn-Möller

...är ett gammalt talesätt som stämmer väldigt bra på vår dagliga situation som tekniska skribenter. Att förklara termer som "Replikering" eller "Disaster Recovery" för någon som inte alls är hemtam inom IT är en utmaning. Det är också vår expertis. Vi har ofta rollen som en slags tolk mellan teknikerna och användarna. Bra vägledning på ämnet och intressanta infallsvinklar finns i denna artikelserie från Bettercloud Monitor.

Läs Mer

Vi välkomnar Sara till Dokumentera!

  • Emanuela Pedrocco

Sara Török har efter några år i egen regi valt att börja på Dokumentera. Riktigt kul tycker vi! Sara har en lång erfarenhet som teknisk skribent i bl a IT-branschen och Life Science. Hon har arbetat med utformning av många olika typer av dokumentation och dokumentationsrutiner, både på engelska och svenska. Dock inte på Esperanto - ännu!

Läs Mer

Låt dokumentationen lyfta kvalitetsarbetet

  • Rickhard Johansson

En dålig och bristfällig dokumentation kan sätta käppar i hjulen för din verksamhet. När budget och deadlines ska hållas är det sällan som dokumentation prioriteras. Men i längden kan en bristfällig dokumentation leda till kostnader och missnöje hos såväl medarbetare som kunder. Men var ska man börja och vad är viktigast?

Läs Mer

Bra sälj och nöjda kunder med rätt information

  • Per Grahn-Möller

När du har sålt en produkt, har kunden bekymmer att få in den i sitt dagliga arbete? Ringer de ofta till din supportdesk? Får du höra klagomål på att produkten är svår att använda effektivt även om de har fått en stadig manual? Det grundläggande problemet kan mycket väl vara att rätt teknisk information inte har nått kundens användare.

Läs Mer

Gnäll inte på kundtjänsten!

  • Per Grahn-Möller

Gnäll inte på kundtjänsten - satsa på kunskapsöverföring istället! Det är irriterande att behöva vänta på hjälp när man sitter tidsmässigt illa till. Kanske kommer man inte åt den där presentationen man skapade sent igår kväll hemma, och nu börjar mötet om fem minuter. Kanske lyckas man för allt i världen inte klura ut hur man ändrar tiden för online-mötet som man har kallat till. Kanske har man ett akut behov av att redigera en bild men har inte behörighet att ladda ner det nödvändiga programmet till datorn.

Läs Mer

Så skriver du tydligt

  • Anders Bäckman

Språk är ett knepigt hantverk, och vår vardag på Dokumentera. I den här utmärkta artikeln på tcworld, skriven av Susan Grimmette som har mångårig erfarenhet som teknisk skribent, finns flera konkreta tips för en av våra käpphästar: att vara konsekvent och tydlig. Hon tar bl a upp att användningen av adjektiv kan skapa otydlighet, att floskler ska undvikas och att engelska är ett globalt språk där många ord har flera olika betydelser.

Läs Mer

Är du osäker på om du har rätt version av dokumentet?

Upp med en hand om du nån gång hört en variant av den här ordväxlingen: "Är det här senaste versionen av systemmanualen? Jag hittade den på filservern i mappen med leveransdokument." "Ah, letade du där! Nej, den mappen var det länge sen vi använde, det var Bosse som brukade spara sina dokument där. Numera har vi alla manualer på wikin." Känner du igen dig?

Läs Mer

Dokumentera stödjer UNHCR:s arbete

  • Emanuela Pedrocco

I år har vi valt att skänka våra julklappspengar till FN:s flyktingorgan UNHCR som arbetar med att skydda människor på flykt från krig och förföljelse runt om i världen. UNHCR delar ut nödhjälp, kämpar för deras mänskliga rättigheter och ger människor på flykt en bättre framtid. Behovet är oändligt, men alla kan göra något. På detta sätt önskar alla vi på Dokumentera en god jul!

Läs Mer

Installationsmanual för julgran

  • Emanuela Pedrocco

Äntligen en vägledning i hur du allra mest korrekt installerar julgranen i hemmet så här inför jul! Trodde du att det var enkelt? Då trodde du fel. Trodde du det var svårt? Här har du lösningen. Med den här manualen leder du arbetet på det mest effektiva sätt du kan tänka dig och involverar samtidigt alla familjemedlemmarna i helt naturliga roller. Med enkla kommandon med tysk precision går installationen som en dans och julen kan firas i total harmoni. Vi kan inte på något sätt ta åt oss äran för produktionen av denna tidlösa manual - äran går helt och hållet till Bosch Rexroth som gjort ett fantastiskt jobb, tycker vi. Läs och lär! God jul och gott nytt år!

Läs Mer